Ziua de luni incepe cu decizii

Ziua de luni #47

Ziua de luni începe cu decizii, deciziile corecte și neinfluențate de alte alegeri mai vechi sau de factori externi. Studiile arată că un adult ia aproximativ 35000 de decizii în fiecare zi, dintre care 227 sunt legate de alegerile noastre alimentare. La această concluzie au ajuns Wansink și Sobal, cercetători în cadrul Universității Cornell.

Fiecare alegere are un impact asupra noastră și asupra celor din jurul nostru. De foarte multe ori luăm decizii fără să ne gândim la consecințe și acele decizii sunt regretate. O medie de 2% din deciziile luate zilnic, ajung să fie regrete.

De ce luăm decizii greșite?

1. Pentru că suntem stresați. În condiții de stres, suntem tentați să luăm cele mai greșite decizii, doar pentru a scăpa de situație. Din acest motiv, vă recomand ca în momentele în care sunteți stresați să luați o pauză de 5 minute și apoi să luați o decizie.

2. Pentru că mintea noastră ne memorează alegeriile și le folosește ca bază pentru deciziile viitoare. Dacă luăm o decizie greșită în mod reptat și nu o conștientizăm, riscăm să greșim toată viața.

3. Pentru că avem slăbiciuni, emoții și nevoi ce dorim să fie satisfăcute imediat. De cele mai multe ori luăm decizii care ne asigură un anumit confort pe termen scurt. Cel mai simplu exemplu este cel legat de alimentație. Dacă ne vor dori înghețată la ora nouă seara, vom face tot posibilul să ne satisfacem acea poftă fără să ne gândim la consecințe.

4. Pentru că nu avem suficiente informații. Din punctul meu de vedere, lipsa de informații ne face să luăm decizii greșite, deoarece nu avem o privire de ansamblu asupra situație, sau nu știm elemente ce ne-ar putea schimba modul în care facem o alegere. Aici sunt deciziile pe care le luăm în legătură cu diferite persoane. Dacă intrăm în contact cu o persoană nouă, iar cineva din grup ne spune o situație neplăcută în care a interacționat cu acea persoană, vom fi tentați să discredităm acel om din start. Evident, comunitatea este o altă sursă a deciziilor noastre greșite.

Ce putem face?

Trebuie să fim conștienți că sunt deciziile noastre și ne pot afecta oricând. De fiecare dată când luăm o decizie trebuie să ne gândim foarte bine dacă acea decizie a fost influențată de ceva sau este unică.

Tu câte decizii bune ai luat azi?


Sursa foto: perezbox.com


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

25 thoughts on “Ziua de luni #47”

  1. 35.000 de decizii pe zi?? Wow, asta chiar e neasteptat! Eu de astazi am decis sa ies la alergat si implicit sa fac mai multa miscare, atat cat pot, in timpul saptamanii. O alta decizie ar fi sa imi redecorez biroul si sper sa reusesc sa o fac in acest weekend. Sa ai o saptamana productiva, Bianca!

    1. Mult succes Gianina în toate schimbările pe care ai ales să le faci și o săptămână plină de realizări!

    1. Da Loredana, orice gând al nostru care se termină cu o acțiune are la baza sa o decizie sau chiar mai multe.

    1. Cristina și faptul că ai scris accest comentariu și ceea ce ai scris în el are în spate cel puțin 3 decizii, dacă nu mai multe.

  2. Wow! 35.000? Anul trecut am avut o perioada mai grea, in care era musai sa iau o anumita deicizie, pe care o tot amanam. Am invatat ca nici amanatul nu e o solutie si ca trebuie sa ma hotarasc mai repede, dar sa-mi si asum decizia. A fost mai bine dupa, mai eliberator…

    1. Uneori avem decizii dificile de luat și avem tendința de ale amânâna, dar până la urmă trebuie să învățăm să ne asumăm lucrurile și mă bucur că ai reușit să te eliberezi de povară.

Lasă un răspuns