Ziua de luni incepe cu Mihai Eminescu

Ziua de luni începe cu Mihai Eminescu

Azi, 15 ianuarie este despre Mihai Eminescu și despre felul în care poezia lui a schimbat ceva în mine.

Aș vrea să cred că operele lui Mihai Eminescu au schimbat ceva în fiecare dintre noi, doar că nu am conștientizat toți încă. Nu-mi amintesc exact câți ani aveam când l-am descoperit, dar îmi amintesc că am învățat să citesc atunci.

Mihai Eminescu m-a învățat să citesc

Eu cred că fiecare are nevoie de o motivație specială pentru a face ceva, dar și de inspirație. Îmi amintesc și acum că țineam în mâini o carte mică, mai mică decât un A5. Avea foile mai mult decât îngălbenite, cu o copertă pe care albastru era singura culoare ce mai rezista în fața timpului.
La început îmi citeau ai mei din ea, dar treptat am început să o răsfoiesc singură. Nu-mi amintesc cum am început să citesc, dar îmi amintesc că am învățat câteva strofe bune din Luceafărul.

Da, mi-am găsit și eu poezie, nu?! Eram la cămin și într-o zi la o serbare improvizată am decis să recit din Eminescu. Cred că a fost singura dată când ai mei au fost întrebați când au venit să mă ia cum au reușit să mă învețe poezia.

A fost o surpriză și pentru ei, pentru că habar nu aveau că eu știam să citesc, ce să mai zic de recitat Luceafărul. De față cu ei și cu educatoarea am mai recitat încă o dată din Luceafărul.
Nu-mi amintesc reacțiile, dar pentru mine nu era nimic wow. Nu am înțeles atunci zarva, emoțiile și bucuria. Da, știam să citesc! Mihai Eminescu m-a învățat să citesc și mai târziu să-l înțeleg și să-l iubesc.

Azi e despre el și nu cred că aș avea cuvinte suficiente să îmi exprim recunoștiința față de operele lui. Mi-aș dori ca și copilul meu să își găsească la momentul potrivit motivația în a învăța să citească în același fel ca mine. Cine știe? Poate va fi tot Eminescu, poate fi altul…


Pentru voi ce reprezintă Mihai Eminescu?

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

14 thoughts on “Ziua de luni începe cu Mihai Eminescu”

  1. Mihai Eminescu e poetul inimii mele si articolul tau mi-a adus aminte de faptul ca in scoala am invatat cu mare drag Luceafarul chiar daca era foarte lung si il mai recit si acum din cand in cand pentru baietelul meu.

  2. Daca sanatatea lui mentala a fost mereu controversata si persoana lui improscata cu noroi, cel putin operele sale vor dainui peste ani ca niste adevarate valori, cred ca va ramane un simbol national si de acum inainte.

  3. Citisem in liceu „Viata lui Mihai Eminescu” de George Calinescu si am aflat o multime de lucruri care nu le stiam despre autor, inclusiv ca cochetat si cu dramaturgia 🙂

  4. Fata mea a invatat Luceafarul de pe un CD. Era acolo dupa basmul Calin, file de poveste si cum eu nu ajungeam sa ascult pana la capat niciodata, am aflat de la educatoare care s-a mirat cum am reusit s-o invat o asa poezie lunga si da la fel ca tine a recitat-o la gradinita.

  5. Singurele strofe pe care le mai știu sunt primele două din Luceafărul. Mi-aș dori ca și poeziile mele să reziste timpului, cu toate că sunt mult mai puțin valoroase decât ale lui Eminescu, poetul ce m-a influențat…

Lasă un răspuns