somn de calitate cicluri de somn bianca ionel blog

Ziua de luni începe cu o lecție despre somn

Articolul de săptămâna trecută a trezit o serie de întrebări legate de ora la care ar trebui să mergem la culcarea, dar și cea la care ne trezim, motiv pentru care astăzi am să vă povestesc mai multe despre somnul de calitate.

La ce oră trebuie să mergem la culcare?

Nu există o oră fixă la care trebuie să mergem la culcare. Ora respectivă variază de la om la om. Organismul ne spune când vrea să doarmă, prin diferite semne. Cel mai comun este căscatul. Din momentul în care începem să căscăm până în momentul în care ar trebui să mergem la culcare ne despart aproximativ 10-15 minute.

Fiecare om are propriul ciclu de somn. Un astfel de ciclu durează în medie 1 ora și 30 de minute. Acesta poate varia de la om la om cu un plus sau minus de 10 minute.

Teoretic avem nevoie de 7-8 ore de odihnă. Unii speciliști împart aceste ore în 6 cicluri. Fiecare ciclu de somn ne ajută să ne reface fizic dar și mental. Pentru a ne reface fizic avem nevoie de aproximativ 2 cicluri de somn, iar pentru a ne reface mental de încă 2 cicluri. Pentru somnul de calitate avem nevoie de 5-6 cicluri.

Ce reprezintă ciclurile de somn?

Fiecare ciclu este compus din încă 5 etape: de tranziție, de somn ușor, adânc, intens și profund. În primele două cicluri trecem prin toate aceste faze. În următoarele patru cicluri trecem doar prin anumite faze. De exeplu în ciclul trei și patru trecem prin tranziție, somn ușor, adânc, iar somn ușor și la final profund. În ultimele două cicluri avem doar tranziție, somn ușor și profund.

Dacă ne trezim în etapa de somn adânc, intens sau profund, vom simți oboseală pe tot parcursul zilei. Vom avea acea senzație de „m-a călcat trenul”. O cunoașteți, nu-i așa?

Cum ne calculăm ora la care trebuie să ne trezim odihniți?

Luăm exemplul ideal, de 8 ore de somn. Ne culcăm la 23:00 și alarma sună la 7:00 am dormit 8 ore, asta înseamnă 480 minute. Teoretic ar trebui să ne trezim odihniți. Media ciclului de somn este de 90 minute. Aflăm câte cicluri am dormit astfel 480:90 = 5 cicluri și 33 minute.

Aceste 33 minute fac parte din ciclul al 6-lea. În ciclul al 6-lea avem trei etape, cea de tranziție, de somn ușor și de somn profund. Etapa de tranziție durează aproximativ 5 minute, cea de somn ușor 10-25 minute, iar restul minutelor rămân pentru somnul profund.  Dacă facem un calcul rapid, putem să ne dăm seama că eram în faza somnului profund, motiv pentru care deși am dormit 8 ore ne vom trezi foarte obosiți.

Cum putem schimba acest lucru?

În primul rând trebuie să detectăm câte minute are ciclul nostru de somn. Acest lucru îl putem face dacă ne notăm ora la care ne culcăm și cea la care ne trezim fără alarmă. Am să iau același exemplu de mai sus și vom presupune că ne-am culcat la 23:00 și ne-am trezit fără alarmă la 7:00. Avem 5 cicluri și 33 de minute. Cele 33 de minute le împărțim la cele 5 cicluri  și rezultă 6.6 minute. De aici deducem faptul că somnul nostru are un ciclu de 96.6 de minute.

Cum putem calcula ora la care e bine să culcăm în funcție de ora la care vrem să ne trezim?

Am să vă ofer exemplul meu. Eu trebuie să mă trezesc la 6:45 dimineața și îmi doresc să am un somn de calitate, adică să trec prin 5-6 cicluri. Ciclul meu de somn are 93 de minute, adică 1 ora și 33 de minute. Ora la care eu trebuie să merg la culcare pentru un somn de calitate este 11:27, la care mai scad 10 – 15 minute, fiind timpul de care am nevoie pentru a intra în faza de tranziție. Dacă adorm la 11:27 voi avea 6 cicluri complete. Pentru 5 cicluri pot să adorm la 12:00, iar pentru 4 cicluri la 1:33.

Cum calculez? Scad din ora de trezire câte 1 ora și 33 de minute până ajung să completez cele șase cicluri și aflu orele la care pot să merg la somn pentru a atinge 6, 5 și 4 cicluri.

Există posibilitatea ca după un timp aceste calcule să nu mai funcționeze. Este normal și trebuie refăcut calculul ciclului, deoarece suntem într-o continuă schimbare. Când am început să îmi calculez somnul, ciclul meu era de 97 de minute. De când am făcut trecerea la ora de vara acesta s-a schimbat la 93 de minute.

Tu te trezești odihnit în fiecare dimineața?

Dacă acest articol ți-a fost util, nu uita să îi dai un share să descopere și alte persoane cum pot să se trezească odihniți în fiecare dimineață.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

21 thoughts on “Ziua de luni începe cu o lecție despre somn”

 1. foarte important somnul, din lipsa lui sa trag multe probleme.. Eu ma scol la 6,15 in fiecare zi si dorm obligatoriu 8 ore. E bine ca le-ai explicat oamenilor ce inseamna somnul de calitate.pup

  1. Stella ești și mai matinală decât mine. Tu ca doctor ai nevoie de odihnă, mai ales pentru creier și pentru a te putea concentra în timpul zilei la intervenții.

 2. Foarte interesant articolul si bine documentat.
  Depinde cand te culci, degeaba dormi 8 ore daca te culci la 2 noaptea, te vei trezi obosit/a. De aceea e ideal pe la 23:00 sa dormi.

  1. Mulțumesc, dar nu ai înțeles povestea cu somnul de calitate. Poți să te culci și la 2 noaptea dacă dormi cel puțin 4 cicluri de somn, te vei trezi odihnit.

 3. La fel ca si tine Bianca, si eu am alarma setata la 6:45 a.m. Am observat ca atunci cand ma culc mai tarziu de 23:30, mi-e si mai greu sa intru in starea de tranzitie, dar ma trezesc si mai obosita, asta probabil pentru ca intru in starea de somn profund fix cand suna alarma dimineata. Mi s-a intamplat, de multe ori, sa dorm chiar mai putin de 7-8 ore si m-am trezit chiar fresh. Acum inteleg de unde vine acest lucru. De la faptul ca am reusit sa trec de cele 4 cicluri. Sper ca am inteles bine articolul tau. Mi s-a parut foarte util, by the way!

  1. Gianina mă bucur foarte mult că ți-a fost util. E un pic de matemetică la început, dar eu zic că ai prins bine ideea. Să îți calculezi ciclul de somn și după lucrurile se lămuresc rapid.

 4. Eu am observat că de când dorm târziu (3-4-5 am) nu mă odihnesc bine, deși am acele cicluri de somn. Cel mai bine mă odihnesc între 24-8. E foarte interesantă partea cu ciclurile de somn, recunosc că a trebuit să citesc de vreo 2 ori să înțeleg cum să calculez :))

 5. Interesant articolul, dar prea multe detalii pentru mine! :)))
  De multe ori ma trezesc obosita, asta pentru ca nu dorm bine si poate nu trec prin toate cele 6 cicluri. Mai conteaza si ce faci inainte de a adormi…ca daca faci ca mine, stai la tv sau pe Insta, am impresia ca iti obosesc ochii si mai rau.

  1. E o adevărată teorie a somnului, dacă tragi linie constanți că nici să dormim nu știm :))
   Contează și activitățile de înaite de somn, am să fac un articol și pe acest subiect. Teoretic, cu o oră înainte de somn nu ar trebui să stăm la tv sau pe net, dar practic e mai dificil.

 6. Clar un articol mult prea tehnic pentru somnul meu 😛 Ma pun in pat cu copii si somn de voie pana se trezesc ei. Nici nu cred ca am cum sa calculez cate cicluri de somn fac pe noapte, fiindca nu este o ora fixa de culcare sau trezire. Dar daca voi reusi sa iu destul de odihnita si fara stres, revin la articol, citesc de cateva ori, apoi ma pun sa calculez sa vad cand ar trebui sa ajung la somn ca sa fie treaba buna.

 7. Am mai citit articole de genul, dar nu așa detaliate.
  Eu una nu mi-am calculat până acum, dar încerc să văd ce îmi iese.
  Mă trezesc odihnită doar după ce dorm 9 ore, chiar dacă atunci când ajung de la liceul dorm 4-5 ore, am momente când dorm mult și nu se observă.

  Exemplu: Ieri am ajuns acasă la 16:10, m-am schimbat, mi-am verificat notificările și pe la 16:30 deja dormeam, m-am trezit la 21:20 pentru a-mi pune în geantă și pentru a-mi pregăti hainele și la 21:55 eram înapoi în pat. Dimineață m-am trezit „obosită”, dacă pot spune așa. Nu eram prea energică. Țin să menționez că mă trezesc tot timpul la 5:06 (da e o oră aiurită, dar așa funcționez eu dacă mă cronometrez, poate, poate și pentru a mai sta puțin în pat).

  Am impresia că și dacă dorm 3 ore, dacă le dorm bine mă trezesc energică. Nu știu ce să zic.

  P.S Super articol, mă ajută! 😀

 8. Atatea calcule pentru un somn? :)) Nu as sta sa imi calculez somnul nici macar pentru experiment. Cu toate astea recunosc ca nu sunt prietena deloc cu somnul, ma culc cand imi e somn si ma trezesc cand trebuie sa ma trezesc in functie de programul meu. De-a lungul timpului am piedut multe nopti din diferite motive dar din fericire cateva ore de somn imi sunt suficiente sa ma refac.

  1. Nu sunt chiar așa multe, dar merită. Când începi să te trezești odihnită în fiecare dimineața e altă viață și altfel dai randament toată ziua.

 9. În timp ce îți citeam articolul, mi-am dat seama că, efectiv, mi-am bătut joc, o viață întreagă, de somnul meu și mai ales de odihna mea fizică și mentală! Știu că am spus asta și anterior, dar eu am crezut, până de curând, că așa m-am născut, un obosit mic! Dar acum, o să mă apuc să îmi fac acest calcul să văd dacă sunt sau nu, un obosit mic! Foarte fain și util articolul tău! Mersi mult pentru explicații! :*

  1. Ehh Matei, să nu exagerăm. Încă ești tânăr, ai timp să te pui la punct și cu somnul. Ai nevoie de un pic de matematică 🙂

 10. Foarte interesant calculul, voi aplica si eu. Ti-am mai spus ca nu am reusit sa imi fac un program de somn si vad ca nu ma tin deloc de treaba. Iar ca idee, nu ma trezesc mai niciodata odihnita …

  1. Ai nevoie să îți asculți organismul și să găsești ora la care e cel mai bine pentru el să meargă la somn.

Lasă un răspuns