ziua de luni incepe cu toleranta

Ziua de luni începe cu toleranță

Ziua de luni începe cu toleranță, pentru unii o slăbiciune, pentru alții un atu.

Din punctul meu de vedere, toleranța este cea care ne permite să lucrăm bine în cadrul unei echipe și să ne formăm o echipă și cu acele persoane care nu au același ritm de lucru ca și noi.

Totuși, toleranța nu o aplicăm doar când vine vorba de profesional ci și în relațiile noastre personale și putem extinde acest lucru până în momentul în care vorbim despre educația copiilor. Totuși, nu am să ating și acel punct pentru că nu știu cum e să ai un copil, deși ipotetic pot spune multe, dar practic am impresia că lucrurile vor sta diferit.

Mă voi axa strict pe toleranța în relațiile cu cei din jurul nostru, fie ele personale sau profesionale. Dacă ar fi să o definesc, mi-ar fi greu, dacă aș pleca strict de la traducerea ei din latinescul tolerare, aș spune că nu înseamnă doar “suportare”, ci înseamnă și încredere și respect.

Toleranța este cea care ne face să acceptăm și părerile celor din jur în momentele în care acestea diferă de ale noastre, iar asta presupune încredere și respect în părerea acelei persoane sau în ritmul său de a acționa în viață.

Cel mai simplu exemplu de toleranță, ar fi acela în care suntem o echipă de 3 persoane și lucrăm la un proiect, fiecare cu părticica lui, fiecare în ritmul lui. Mereu va exista o persoană care va avea un randament mult mai mare în finalizarea unor sarcinii și acea persoană va avea tendința de a pune presiune asupra celorlalte 2 persoane, dând dovadă de o lipsă de înțelegere, sau mai exact o lipsă de toleranță.

În momentul în care reușim să acceptăm faptul că cei din jur au un mod diferit de a face lucrurile, comparativ cu noi, atunci îi vom înțelege și vom înceta să-i presăm. Mai concret, atunci vom fi toleranți.

Putem extinde acestă stare și asupra noastră, când de multe ori alegem să ne comparăm cu cei din jur și ne să subapreciem pentru că nu reușim să atingem o serie de obiective într-un timp record. În acel moment, toleranța trebuie să fie față de noi, trebuie să încetăm să ne judecăm aspru, să ne dezconsiderăm și să ne subapreciem. În acel moment trebuie să fim toleranți cu noi și să ne canalizăm energia pe cum am putea face lucrurile mai bune, în ritmul nostru și nu pe autocritică.

Atenție totuși, a nu se confunda toleranța cu indiferența! Tolerează acele acțiuni și activități al căror final este unul pozitiv și creator de valoare, dar nu rămâne indiferent în fața lucrurilor care au un final nedorit sau care ar afecta pe termen lung o persoană, un stat și chiar o lume.

Tu ai fost tolerant azi, cu tine, cu cei din jur?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns