ziua limbii romane bianca ionel blog acorduri din suflet

Ziua limbii române

În 2011 a fost inițiată o propunere legislativă, pentru ca în ziua de 31 august să fie sărbătorită Ziua Limbii Române. Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri ne-a oferit încă un motiv pentru a ne aminti de importanța limbii noastre și de valoarea sa într-un mediu ce tinde către globalizare.

La Iași, această zi, va transforma Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” începând cu ora 17:00, într-un loc dedicat celor care simt, gândesc și vorbesc aceeași limbă. Vor avea loc momente muzicale și dramatice, dar și lecturi publice.

Și Institutul Cultural Român din Londra invită pe toți pasionații de limbi străine să descopere limba română prin conversații, dar și printr-un curs demonstrativ, la sediul Instititului. Întreg evenimentul este o avanpremieră a cursului intensiv de limba româna, ce urma a fi lansat de către ICR Londra în toamnă.

Grație cuvintelor, am fost în stare să ne ridicăm deasupra animalelor; și, datorită cuvintelor, am fost capabili să ne coborâm, adesea, sub nivelul demonilor.” – Aldous Huxley

La final, să aflăm câteva curiozități ale limbii române!

  • cel mai lung cuvânt în limba română are 44 de litere și este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza;
  • dintre limbile romanice, limba română, estre a cincea după numărul de vorbitori;
  • c – este litera cu care încep cele mai multe cuvinte în limba română;
  • cel mai lung cuvânt alcătuit numai din note muzicale este similare;
  • limba română este singura limbă europeană care îți permite să să faci o propoziție cu sens doar din vocale – Oaia aia e a ei;
  • Ip este o comună din județul Sălaj și cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate.

Cu siguranță, curiozitățile despre limba română sunt mult mai multe, motiv pentru care vă invit să găsiți și voi altele și să le scrieți într-un comentariu.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

2 thoughts on “Ziua limbii române”

  1. Cea mai lunga denumire de localitate din Romania este :Streisângeorgiu si are 15 litere . Este o comuna din orasul Calan din judetul Hunedoara . 🙂

Lasă un răspuns